Na více než 170 místech republiky se lidé potkají, aby podpořili pěstitele

Autor Gabriela Štěpánková
3
Kvě
2018

V sobotu 12. května se po celé České republice uskuteční piknik s názvem Férová snídaně. Ve svém městě či obci ho uspořádají aktivní lidé, kteří tak chtějí podpořit pěstitele a pěstitelky v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu, čaj nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a jejich rodiny nemohou žít důstojný život. Na to reaguje systém fair trade, který garantuje dostatečné výkupní ceny a sociální příplatky. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy či pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si sami přinesou fairtradové dobroty. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky. Snídá se na dekách v parku, zámecké zahradě, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném
a veřejně přístupném místě.

„Je neuvěřitelné, že více než 170 lidí je schopno ve svém městě samostatně uspořádat Férovou snídani a postavit se tak za práva lidí, se kterými se v životě ani neviděli,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci za pomocí dobrovolníků koordinuje. Zájem o Férovou snídani rok od roku roste. V roce 2011, kdy se piknik konal poprvé, se zapojilo 41 měst, loni už snídalo přes 7 800 lidí na 164 místech republiky. „Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí. Místními organizátory jsou jednotlivci – například učitelé, ředitelé knihoven, vedoucí mateřských center či studenti. Férová snídaně často mívá charakter komunitního setkání,“ doplnila Štěpánková.

Společným piknikem lidé vyjádří podporu pěstitelům a pěstitelkám ze zemí globálního Jihu zapojeným do systému fair trade. „Díky fair trade jsme udělali spoustu věcí, aby se naše komunita měla lépe. Dřív jsme neměli pitnou vodu, teď ji máme. Dřív jsme neměli cesty, teď je máme. Dřív tu nebyla škola, teď tu je. Zřídili jsme tu taky zdravotnické středisko, kde poskytujeme základní péči,” vysvětluje náčelník mayského kmene Mam a pěstitel kávy Felipe Perez Pablo z guatemalského družstva Todosanterita.

Běžní kávoví pěstitelé v Latinské Americe dostávají za svoji arabiku a robustu nízké výkupní ceny, které mnohdy nepokryjí ani náklady na pěstování. Zaměstnanci banánových plantáží ve Střední Americe pracují 12 hodin denně, nemají proplacené přesčasy a mzda jim nestačí ani na základní výdaje. V západní Africe pracují na kakaových plantážích téměř dva miliony dětí, většina v Pobřeží slonoviny a v Ghaně.

V České republice je nejprodávanějším fairtradovým výrobkem káva. „Fairtradové kávy se v roce 2016 v ČR prodalo 326 tun, což je o 88 % více než v předchozím roce,“ říká Hana Chorváthová z Fairtrade Česko a Slovensko a dodává: V současnosti u nás máme také již 11 Fairtradových měst a 25 Fairtradových škol, tedy míst, kde systematicky podporují fair trade. Učitelé berou téma fair trade jako konkrétní způsob, jak ukázat studentům naši propojenost s lidmi na druhém konci světa, jak společně prakticky odkrývat globální souvislosti.“

Akce se koná v Česku již poosmé, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu.Podrobné informace k letošní Férové snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebooku. Ilustrační fotografie z loňského ročníku najdete zde.

Tuto tiskovou zprávu si můžete stáhnout jako soubor .doc zde.

Sdílejte článek