Čokoláda s příběhem

Autor Gabriela Štěpánková
29
Listopad
2013

 Slovo „kakao“ pochází z mayského výrazu označujícího „pokrm bohů“. Plody kakaovníku (asi osmimetrový stálezelený strom) jsou velké až 30 centimetrů, každý obsahuje obvykle 20–50 kakaových bobů.

Čerstvé kakaové boby chutnají hořkokysele a aby získaly typickou kakaovou chuť, musejí se nejprve zpracovat – tedy fermentovat, usušit a upražit.

Kakaovník sice pochází původně z Ameriky, dnes se ale téměř tři čtvrtiny veškerého kakaa vypěstují v Africe. Nejvíce kakaa pochází z Pobřeží slonoviny, Indonésie a Ghany a právě kakao ze západoafrické Ghany, z tamního fairtradového družstva Kuapa Kokoo, je základem výborné čokolády Divine. Družstvo vzniklo již před 20 lety a sídlí ve městě Kumasi. V roce 1998 se družstvo stalo spoluvlastníkem britské společnosti vyrábějící čokoládu – Divine Chocolate. Kuapa Kokoo sdružuje kolem 65 000 členů z 1 400 vesnic a má komplexní program práce s pěstiteli: opravuje a staví školy, zřizuje studny, přispívá na studium nebo zajišťuje zdravotní péči. Dbá také na to, aby se při pěstování kakaa nezneužívala jinak stále tak běžná dětská práce.

Čokoláda Divine se zpracovává ve Velké Británii a do Česka ji dováží Obchod NaZemi, s. r. o. Veškerý zisk z prodeje zboží je určen na financování aktivit nevládní neziskové organizace NaZemi, která hájí důstojné pracovní podmínky ve světě. NaZemi propaguje fair trade, podporuje globální rozvojové vzdělávání ve školách i mimo ně a zasazuje se o zodpovědnost firem v jejich dodavatelských řetězcích.

Divine v několika variantách (např. extra hořká s malinami, s chilli, se zázvorem a pomerančem, mátová  nebo mléčná s karamelem a mořskou solí) si můžete spolu se širokým sortimentem dalšího fairtradového zboží zakoupit v brněnském dobrovolnickém obchodě na Pekařské 22 nebo v e-shopu obchod.nazemi.cz.

První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 Angličanem Josephem Fryem. Roční úroda jednoho kakaovníku stačí přibližně na čtyři tabulky čokolády. Pro jakost čokolády je rozhodující poměr kakaové hmoty a cukru. Aby bylo možné nazvat cukrovinky čokoládovými, musí kakaová sušina tvořit alespoň 25 % celkové hmotnosti výrobku.

Článek vyšel rovněž 20. 11. 2013 v časopise 100+1.

 

Sdílejte článek