Šest a půl tisíce lidí podpořilo své pěstitele na Férové snídani NaZemi

Autor Gabriela Štěpánková
14
Kvě
2016

Voňavá fairtradová káva, čaj, bábovky z domácích vajec a fairtradového cukru, mléko či sýry od místních farmářů. Takové dobroty posnídalo v sobotu 14. května téměř 6 500 lidí, kteří se na více než 160 místech napříč republikou sešli na férovém pikniku. Dali tak najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně pěstuje plodiny, jež se dostávají na náš stůl. Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl v Česku už pošesté. Akce se konala již tradičně na Světový den pro fair trade, který připadá na druhou květnovou sobotu.

Přestože na řadě míst, zejména na Moravě, pršelo a piknik tak nemohl proběhnout venku v trávě, sešlo se téměř 6 500 lidí. Nejvíce lidí (382) přišlo ve Zbirohu, následuje  Rožnov pod Radhoštěm (270 lidí) a dále Rosice u Brna (225 lidí). Mezi místa s velkým počtem snídajících (173 lidí) se již tradičně zařadil také Most, kde snídani pořádali žáci a pedagogové z Fairtradových škol ZŠ Václava Talicha a ZŠ Most. Snídalo se však také v malých vesničkách, jako například ve Stanovicích na Vysočině, kde z celkového počtu 38 obyvatel přišla téměř polovina (16 lidí). Nejvýše položeným místem, kde se férově snídalo (41 lidí), byla obec Klíny v Krušných Horách nacházející se 812 metrů nad mořem. Kromě parků se piknikovalo třeba i v knihovnách, na školních zahradách či na zámku.

„Součástí snídaně byla i dílnička, kde děti z hlíny tvořily kávová zrna, a výstava fotografií Plné ruce práce o fairtradových pěstitelích kávy. Žáci a pedagogové ze ZŠ Ruská promítli film o fair trade a měli připravené povídání a panely na zmíněné téma,“ uvedla organizátorka Dáša Wohanková z Litvínova, kde snídali na nádvoří, v informačním centru i v jedné z expozic zámku. Kroměřížská organizátorka Eva Smělíková sdělila: „Ačkoliv nás deštivě počasí zahnalo do místní kavárny, atmosféra byla perfektní. Malovalo se na obličej, vyplňovaly se kvízy a piknikáři si vyměňovali dobroty i recepty na ně.“

Jídlo na Férovou snídani si přinesli sami účastníci, a to z fairtradových a lokálních surovin. Na piknikových dekách se vedle nejrůznějších buchet sešly například také vynikající pomazánky. „Připravila jsem pomazánku s bio cizrnou, kešu oříšky a kari s certifikací Fairtrade,“ řekla Nomuun Batchuluun, která na brněnskou snídani přišla s několika přáteli.

Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. Zájem o akci neustále stoupá. Do prvního ročníku se před šesti lety zapojilo 41 míst, letos už to bylo čtyřikrát tolik. Co do počtu lidí přišlo letos navzdory často nepříznivému počasí o 1 400 lidí více než loni. „Férová snídaně je příjemnou akcí, která propojuje v daném místě lidi, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Příjemně nás překvapilo, že přišlo téměř 6 500 lidí,“ upřesnila koordinátorka Férové snídaně Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje. Společnou snídaní dali účastníci najevo, že upřednostňují produkty, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

Z aktuálně zveřejněných výsledků prodeje fairtradových výrobků vyplývá, že nejprodávanějším produktem je káva. Té se dle organizace Fairtrade Česko a Slovensko prodalo v loňském roce v ČR 173 tun. Následují výrobky s fairtradovým kakaem, kterých se loni u nás prodalo 46 tun.

V ČR v současnosti máme již devět Fairtradových měst a 17 Fairtradových škol. Učitelé berou téma fair trade jako konkrétní způsob, jak ukázat žákům a studentům naši propojenost s lidmi na druhém konci světa, jak společně prakticky odkrývat globální souvislosti.

Více informací na www.ferovasnidane.cz či na facebookové události zde

Mediálními partnery akce byly časopis Gurmet, Pravý domácí časopis a internetový hobby magazín Príma receptář.

Sdílejte článek